Support for the quality wine production system and restaurant operators following the Covid-19 emergency. #iobevolombardo

In data 22 marzo 2021 è stata approvata la d.G.r. n. XI/4454 relativa al sostegno al sistema produttivo vinicolo di qualità e agli operatori della ristorazione (emergenza Covid-19). la misura si chiama #iobevolombardo. Unioncamere Lombardia ha già pubblicato il bando FASE 1 sulla homepage del proprio sito e da lunedì 29 aprile 2021 alle ore 12 sarà aperta la finestra di presentazione delle domande.

Here is the link http://www.unioncamerelombardia.it/?/menu-di-sinistra/Bandi-contributi-alle-imprese/Bandi-aperti/Bando-Iobevolombardo-Fase-1-edizione-2021

These are provisions to support the quality wine production system and catering operators following the COVID-19 Emergency (second measure), as part of the initiative called #iobevolombardo.

Regione Lombardia, Directorate General for Agriculture, Food and Green Systems and the Directorate of Productive Activities with the Lombardy Chamber System promotes a support scheme for the wine production sector that is divided into two phases.

PHASES | The first phase consists of an expression of interest addressed to producers and/or bottlers of PDO, DOCG and PGI wines, only if outside the PDO area (Vini Valcamonica, Terre Lariane and Ronchi Varesini), and aims to collect the adhesions from producers/bottlers in order to establish a list of suppliers of quality wines, willing to receive a number of voucher proportional to the hectoliters bottled in 2019 in order to promote the supply of quality wine, to the consumer through the restaurant operators who will participate in the initiative (phase 2).

Unioncamere Lombardia  in collaborazione con Regione Lombardia, ha pubblicato la manifestazione di interesse per le cantine e gli imbottigliatori dei vini sopracitati. QUI tutti i dettagli del bando

RESOURCES | Available for the entire call for proposals € 2.641.000 The producer/bottler who has signed up to the expression of interest will be entitled in Phase 2 to receive a number of voucher according to his production capacity: companies that bottle up to 100 hl 6 voucher companies that bottle from 100 to 500 hl 20 voucher companies that bottle over 500hl 40 voucher The producer/bottler who has signed up will have to sell the quality wine at the market price. The voucher has a value of € 250, the catering operator can benefit from a maximum of n. 2 voucher.

CONDIZIONI | Nel caso in cui produttori/imbottigliatori di vini di qualità lombardi si avvalgano di agenti mono o plurimandatari per la commercializzazione dei propri vini, i voucher potranno essere ceduti a questi, al fine del rimborso presso. Il produttore/imbottigliatore di vini di qualità lombardi, in caso decida di avvalersi di agenti mono o plurimandatari per la commercializzazione dei propri vini oggetto dei voucher, dovrà indicarlo nel modello di domanda. Il valore del voucher verrà riconosciuto da Unioncamere Lombardia al produttore/imbottigliatore, che emetterà la fattura propria o presenterà quella dell’agente mono o plurimandatario se indicato in domanda, scorporando la quota del voucher. Il voucher può rappresentare fino a un massimo del 60% del valore della fornitura.

NEW PRODUCTS INTRODUCED | Possibility for the winery/bottler to transfer voucher to the sole agent/multi-firm agent. Extension of ATECO codes (I.56.10.11 - Catering with food service, 56.21 - Catering Events Banqueting, 56.30 primary or secondary - bars, pubs, wine bars .... - 55.10 hotels).

Timelines | Application window Phase 1: 29 March - 26 April. Online documentation HERE Application window Stage 2: 17 May - 18 June.

Applications for Phase 1 may be submitted from 12 noon on 29 March 2021 until 5 p.m. on 26 April 2021 via http://webtelemaco.infocamere.it/. (source Regione Lombardia _ Last updated 26 03 2021)

Rolfi L cr
The first window for the submission of applications for the #iobevolombardo call for proposals opens on Monday 29 March. The Regione Lombardia makes available 2.6 million euros to support the quality wine production system and catering operators following the COVID-19 Emergency.

Una procedura semplificata, promossa in collaborazione con Unioncamere Lombardia, per una misura che i due settori attendono. Con questo stanziamento mettiamo a disposizione dei ristoratori dei ticket da 250 euro che potranno spendere per acquistare vini di qualità nelle cantine lombarde. Intendiamo così anche creare rapporti territoriali virtuosi e collaborazioni tra produttori di vino e operatori per vedere anche in futuro sempre più vini lombardi nelle carte dei nostri ristoranti,  ha spiegato l’assessore regionale all’Agricoltura, Alimentazione e Sistemi Verdi Fabio Rolfi. Quest’anno abbiamo aperto la misura anche a bar, pub, enoteche e hotel.

It is right that, as a Region, we should support Lombardy's production chains as much as possible, with all the instruments at our disposal. - – Guido Guidesi, Regional Councillor for Economic Development, added. - The new measure goes precisely in this direction: to promote our excellence also to give further help to restaurants, bars, pubs, wine bars and hotels put in great difficulty by the restrictions.

L’iniziativa #iobevolombardo edizione 2021 rappresenta una importante iniezione di liquidità per il settore vinicoloha dichiarato il Presidente di Unioncamere Lombardia Gian Domenico Auricchio. – La chiusura del canale HoReCa a causa del lockdown ha colpito tanti piccoli e medi produttori. Le imprese stanno subendo gli effetti negativi del lungo periodo di blocco della commercializzazione, del fermo di fiere e mercati e del calo dell’export, i canali dove si vendono tradizionalmente i prodotti tipici del territorio. Regione Lombardia e Unioncamere Lombardia hanno colto appieno le esigenze del settore ed hanno voluto realizzare un intervento mirato, semplice ed efficace.

In this first phase, active from March 29 to April 26, producers and/or bottlers of PDO, DOCG and PGI wines, only if outside the PDO area (Vini Valcamonica, Terre Lariane and Ronchi Varesini) can submit an expression of interest. In this way, a list of suppliers will be constituted from which restaurant operators will be able to spend the voucher provided by the Region to buy wine. The voucher has a value of € 250, the restaurant operator can benefit from a maximum of n. 2 voucher. The voucher can represent up to a maximum of 60% of the value of the supply. Applications can be submitted from 12.00 noon on 29 March 2021 until 5.00 p.m. on 26 April 2021 through the website http://webtelemaco.infocamere.it.

Il testo completo del bando è disponibile sul sito di Unioncamere Lombardia all’indirizzo web www.unioncamerelombardia.it. Per informazioni è possibile rivolgersi all’Area Servizi per le Imprese – Assistenza e Sviluppo PMI di Unioncamere Lombardia: imprese@lom.camcom.it